Raws from public sources

Nyersek nyilvános forrásból

There are several astrophoto sites providing free raws for processing. I have also tried some of them because of several reasons like practicing, curiosity, or enhance, complete my acquisition.
Here I would like to publish these pics and also the links to these sources (see references below)

Volt hogy említettem már korábbi posztjaimban is olyan oldalakat a neten, ahonnan nyerseket lehet letölteni kidolgozásra, gyakorlásra, vagy akár csak nézegetni eredetiben, de most

összegyűjtöttem azt a néhány linket,

amelyeket jól tudtam használni. Össze is raktam így jó pár képet az évek során, amelyeket belinkeltem a lenti galériába, de a lényeg nyilván az lenne, hogy mindenki maga böngésszen, töltsön le nyerseket, ezeket csak amolyan kedvcsinálónak szánom itt.
Vannak közöttük jobban és rosszabbul sikerült kidolgozások, van amit már másképp csinálnék, de végülis mindegyikkel jól szórakoztam, mert jó minőségű anyagokkal dolgozhattam. Ezek közül is számomra különösen izgalmas volt eredetiben, minden feldolgozás nélkül nézegetni a nagytávcsövek, Hubble, Liverpool nyerseit.
A három utolsó objektumnál volt pár óra saját fotóm is ugyanahhoz a témához, azok keverékek. Az ilyen típusú feldolgozások különösen jó gyakorlások lehetnek, mert nem könnyű összeilleszteni a rengeteg paraméterben különböző frame-eket.

Annyit azért még érdemes megjegyezni, hogy gyakran türelem kell a keresgéléshez, a válogatáshoz, de van hogy megéri, mert igazi kincsekre is lehet lelni, mint pl. az a sorozat az M1-ről, amiből a lenti animációt készítettem. A legkevesebb munka talán az Astrobin és a Misti könyvtárral van, mert oda legtöbbször az összegzett képek kerülnek fel.

Ezen kívűl ismerek még néhány üzleti oldalt, ahol nyerseket árulnak különböző modellben (DSW, R. Gendler, ChileScope, iTelescope stb.), és van, hogy lehet találni náluk ingyenes mintákat is, de ezeket nem reklámoznám ebben posztban. Kipróbáltam párat, többnyire valóban jók, (az iTelescope-nál volt rossz tapasztalatom is), de alapvetően igen drágák (egy kép simán kerülhet több tízezer forintba is), mindenki döntse el maga, hogy kiad-e annyit egy-egy fotóra.

Liverpool Teleszkóp archívuma (2 méteres Ritchey–Chrétien robottávcső La Plama szigetén): https://telescope.livjm.ac.uk/cgi-bin/lt_search

Hubble archívum (HLA): https://hla.stsci.edu/

Az Astrobin.com gyüjteménye: http://www.astrobin.com/rawdata/publicdatapools/

Wei-Hao Wang csillagász és fotós nyersei: https://drive.google.com/open?id=0B9-mgz7OQ4fnYzJHLTdwZzRldEU

Jim Misti csillagász és fotós nyersei: http://www.mistisoftware.com/astronomy/index_fits.htm

Liverpool Telescope: https://telescope.livjm.ac.uk/cgi-bin/lt_search

Hubble (HLA): https://hla.stsci.edu/

Astrobin Public Library: http://www.astrobin.com/rawdata/publicdatapools/

Wei-Hao Wang Public Library: https://drive.google.com/open?id=0B9-mgz7OQ4fnYzJHLTdwZzRldEU

Jim Misti's Public File Sets: http://www.mistisoftware.com/astronomy/index_fits.htm


A galéria képei sorrendben:

The processed pictures:

Messier 1 RGB és HaRGB verzió (Liverpool)
Messier 74 (Liverpool)
NGC 1514 (Liverpool)
Messier 57 (Liverpool)
Messier 57 (Hubble)
NGC 5189 HaO3 bicolor (Hubble)
Messier 8 HaO3 bicolor (Astrobin: Theodore Arampatzoglou)
Helix-köd (Wei-Hao Wang)
IC 434 (Saját + Deep Sky West)
IC 443 (Saját + Wei-Hao Wang)
Messier 81-Messier 82 (Saját + Wei-Hao Wang)

+ 1 animáció: Messier 1 centrum, szinkroton sugárzás (Liverpool)
(A kép 5 hónap változását mutatja 2016/10-2017/02 között. Már ilyen rövid időtávon is meglepően jól látszik a központi csillag szinkrotron sugárzása miatti hullámzás a ködön.)

+ 1 animation: Messier 1 centrum, synchrotron radiation (Liverpool)