QHY Polemaster teszt

Link a termék weboldalára.

Sokan vagyunk úgy, hogy a pólusra állást elintézzük egy-egy gyors pillantással a pólustávcsőbe, gyakorlott kitelepülőknek az Alt/Az állítgatásokkal együtt nem több az egész mint 1-2 perc.
Lehet, hogy már csak azért sem érdemes sokkal több időt tölteni vele, mert a kis pólustávcsöveknek eleve nem túl nagy a felbontása, és ezért az úgymond "halál pontos" beállás is elég esteleges, de az esetek nagy többségében ez így rendben is van, hiszen fotónál a vezető kamera úgyis korrigál majd, vizuálisan pedig szintén nem olyan nagy erőfeszítés picit állítgatni, amikor lassan kimászik az objektum a látómezőből.
Viszont ha így is jó, akkor minek vacakolni a minél pontosabb beállással? Megpróbálok összeszedni néhány olyan esetet, amikor az "átlagpontosság" nem elég vagy zavaró:

 • fotózásnál a jó pólus azért mindig jót tesz a vezetésnek, a kevesebb korrekciót meghálálják a csillagok
 • hosszú expós és/vagy hosszú fókuszos fotózásnál, főleg magasabb deklinációkon jelentősen elforoghat a látómező - A linken ki lehet számolni, hogy hiába a legpontosabb vezetés, bizonyos esetekben komoly hibával számolhatunk Calculate Field Rotation for Polar Alignment Error
 • van, hogy nem lehet vezetni, pl. egész közel a pólushoz
 • nincs vezetőcsillag, pl. a horizonthoz közel a pocsék átlátszóság/nyugodtság miatt
 • az objektumra állás pontosabb lesz, bár ezt képes megoldani a többcsillagos betanítás is
 • fixen telepített mechanikát csak szeretnénk minél pontosabban beállítani
Pontosan a fentiek miatt, ha van időm, el szoktam indítani a PHD drift alignmentet (más néven Scheiner-módszer), ami az egyik legpontosabbnak számít, viszont volt, hogy legszívesebben a falba vertem volna tőle a fejem, mert ha nem figyel az ember, el lehet piszmogni vele hosszan.

A Polemasterrel ez a frusztráció fog megszűnni és a pontatlan pólustávcsövet vagy más szoftvereket el lehet felejteni.


A Polemaster egy kis CMOS kamera, saját, mini objektívvel. A kamerát fel kell szerelni a mechanikára a saját adapterével, csatlakoztatni kell a laptophoz, majd a szoftver a tengely forgásából meghatározza az égi pólustól való eltérésünket. Az adapter fixen a mechanikán hagyható, a kamerát meg egy mozdulattal fel lehet tenni, le lehet kapni, szóval igen kitelepúlésbarát

A beállás folyamata a következő:
 • durván északra állunk a mechanikával, pl. egy iránytű app-al a telón, aminek bőven elég a kezdeti pontossága
 • elindítjuk a Polemaster programot, a kamera már egész kora szürkülettől jól használható, amikor szemmel még alig lehet megtalálni a csillagokat
 • néhány egyszerű lépésben követjük a szoftver utasításait: végülis a képernyőn megjelölt ponthoz kell navigálni a pólust, csakúgy mintha a pólustávcsőben néznénk, csak sokkal hatékonyabban:
  • a kamera felbontása sokkal jobb, mint a kis távcsőé, könnyebb finoman navigálni a csavarokkal
  • nincs szükség a pólustávcső kollimálására
  • a pólus pontját a szoftver számolja ki, nem nekünk kell egy tekerővel állítani

Nekem az alábbi eredményt adta az ellenőrzés PHD-ben (1420mm fókusztávon):

Az eltérés zenitben/horizonton 0,28'/0,13' (!!), ami nagyon jó. Amikor csak a PHD2 drifttel próbáltam finomítani a beállást, soha nem jutottam el ilyen pontosságig. Nyilván nem lenne lehetetlen, csak komoly türelem kell kivárni a driftet minden apró állítás után és erre nincs szükség a Polemaster-nél.


Azt mindenki döntse el maga, hogy ez megér-e ennyi pénzt, vagy marad a pólustávcsőnél és az ingyenes szoftvereknél mint a Synscan, a PHD drift, vagy a Sharpcap.