Új Pixinsight verzió - 1.8.6 Ripley

Újdonságok: PI Forum Announcement (angolul, a PI oldalán)

A pixi oldalán lévő rövid összegzés szerint ez egy fontos, új verzió, ezért megpróbáltam összeszedni a pontokat, amelyek érdekesek lehetnek, nyilván amellett, hogy biztos stabilabb, gyorsabb lett, sok hibajavítással, de ez utóbbiak nem annyira szembetűnőek, még ha sok munka is van mögötte.

  1. Teljes Subframe Selector támogatás
  2. LocalFuzzyHistogramHyperbolization támogatás link
  3. Integrált asztrometria
  4. Új Efemerisz szkript
  5. Új Licenc kezelés
  6. Új RAW modul
  7. X-Trans támogatás
  8. Gyorskereső ablak
  9. Interprocess Communication

1-2. Két új menüpont, egyik a Processben, másik Scriptek alatt. A subframe selector megvolt korábban is szkriptként, de ebben az új verzióban teljesen át lett dolgozva, könnyebb lett használni, mindenkinek ajánlom egy sorozat képeinek a szortírozására, analizálására.
A másik egy görbéző algoritmus, a LocalFuzzyHistogramHyperbolization, (pl. az LHE is hasonló), nagyon hasznos tud lenni a képek kidolgzásnál, kontrasztot aprólékoksabban alkalmazzák, mint azt kézzel tudja húzni az ember. Nem szabad elszállni :), de érdemes és nem is nehéz kísérletezni vele.
3-4. Az asztrometriai adatok egér kattintással való előhívása hasznos új funkció, eddig csak a Stelláriumban használtam, de itt is jól jöhet. Mostanáig csak plate solving formában volt elérhető, vagyis egy kész képet generált a PI, utólag nem volt olvasható a kép minden koordinátája.
Ide tartozik az efemerisz szkript is, amely infóval szolgál több száz aszteroida, és egyéb objektum pályájáról, helyzetéről, bár ezek az infók a neten is jól elérhetők, általában bármiről, nem csak ilyen korlátozott számban.
5. Az új linenc kezelés azoknak lehet érdekes, akik vmilyen formában tört verziót használnak, sztem ne frissítsenek, ha az eddigi verzió műxik.
6-7. Az új raw modul inkább csak technikailag lehet érdekes, funkcionálisan azt hiszem csak a Fuji X-Trans támogatása lehet újdonság. Eddig nem is ismertem ezt az űj sztenderdet, amely a jó, öreg Bayern-mátrixot akarja megújítani. Biztos van benne fantázia, ha a PI is elkezdte támogatni.
9. Még az utolsó pont hangzik érdekesen, hogy - a leírás szerint - több elindított PI felület kommunikálni tud egymással, de a gyakorlatban ez nem világos, hogy használható ki pontosan, próbálgattam is, de sem űgy sem az angol leírásból sem lettem sokkal okosabb.