Asztrofotózás a Kanári-szigeteken

La Palma szigete a csillagászat egyik fellegvára, 2400 méter körüli csúcsán több komoly obszervatórium is működik, köztük a világ egyik legnagyobb - 10 méter átmérőjű - optikai eszköze, a GranTeCan, sőt most terveznek egy még annál is nagyobb, 30(!!) méteres távcsövet ugyanoda.
Ezek persze amatőröknek szinte elérhetetlenek, nagy szerencsével, egy-egy kisebb robottávcsőn lehet időt szerezni, de engem amatőrként nem is ez vezetett ide, hanem a sziget adottságainak saját kis eszközeimmel való kihasználása. Nem mellékes szempont volt az úti cél kiválasztásánál, hogy a család is tudjon velem jönni, nekik az óceán, a csodálatos környezet és klíma jelentette a vonzerőt.
Maga a sziget infrastruktúrája elég egyszerű, nem La Palma a fő nyaralási cél, ha valaki a Kanári-szigetekre érkezik, inkább csak néhány túrázó, német nyugdíjassal lehet találkozni. A strandokon, falvakban, éttermekben a helyiekkel együtt is alig lézengenek, de mindez “zene az  asztrofotós füleinek”, a kihaltság sötét éjszakát ígér.  Ebben nem is kellett csalódnom, 21,50 és 21,90 közötti értékeket mértem a SkyQualityMeter-rel, ami érzésre annyira sötét volt, hogy napszemüveget vettem a Tejúthoz :).  Összehasonlításként méréseim szerint, itthon jó esetben 21,40-21,50 körüli a sötét ég, de az is csak zenitben, itt viszont egészen a horizontig nagyjából egyenletes volt a minőség.
Az ATHOS asztrofarm 900 méteren van a hegyoldalban, nagyon kellemes környezetben, szép házakkal,  hatalmas birtokkal, és ami a lényeg elképesztő felszereltséggel (kiszállítást is vállalnak közeli helyekre). Eszközeimnek csak kis részét vittem magammal, alapvető szempont volt, hogy a nagyobb darabokat, mechanikát, állványt ott tudjak bérelni.
Egyébként a kapott mechanika egy külön történetet is megér: a 10micron GM1000 HPS ( a maga 9000 eurós árával) egy asztrofotós álom, az autoguidingot egyszer sem kapcsoltam be, és simán mentek a rezzenéstelen expók akár 4-5 percig is, amihez persze kellett azért a pontos pólus, de a kézivezérlő szoftvere azt is nagyon egyszerűen támogatta.
Az egyetlen árnyoldala a szigetnek, hogy az időjárás sajnos elég változó. 6-ból 2 éjjel tudtam kb. kompromisszum mentesen fotózni, és még pár órát kétszer, de ez előre szinte megjósolhatatlan.
A körülmények akár 10 percenként változnak. 900 méteren ugyan már jobbára épp a felhők felett voltunk, de simán volt, hogy fél-1 órára bekúszott egy felhősáv és full ködbe kerültünk, de hamar rájöttem, hogy nem kell ilyenkor sem pakolni, legtöbbször újra kiderült. Ezen csak az segítene, ha még pár 100 méterrel feljebb lehetne menni, ami szintén nem lehetetlen, ha valaki kisebb -utazófelszereléssel érkezik.
Végül három képet készítettem el, azokat is csak viszonylag rövid idővel, inkább közben az érdekesség kedvéért lövöldöztem mindenfelé egyet-egyet, hisz mostanság nem járok erre többet.
Telescope APO 125 f/6,5
Camera AtikOne 6
Messier 5 90x60
Messier 15 L: 15x150, RGB: 30x60 bin2
Messier 8 L: 40x150, RGB: 30x100 bin2
SQM 21,80
Date 06/2018