ASI294MCPro tapasztalatok

Októberben sikerült pár éjszakát fotóznom az ASI294-es kamerával. Röviden megosztom a tapasztalataimat.
Az ASI294MC Pro a cég középkategóriás, színes APS-C méretű, CMOS kamerája. Árban olcsóbb, mint egy hasonló CCD, de pl. Canon gyári átalakított kamerájánál is, ami nem hűtött, de persze drágább, mint egy hasonló méretű, átalakítatlan dslr.

A negatívumok:
Ampglow - Az ampglow jelenség sajnos több ASI kameránál is jelentkezik, csak a felső kategóriában, a minimum 2x drágább chipeknél tudták kiküszöbölni. Nem is igazán titkolják, a termék weboldalán is belinkelt darkon egyértelműen látszik, és többé-kevésbé fel is hívják rá a figyelmet.

Dark

Maga a dark elsőre kicsit riasztó, de a jó hír, hogy pontos kalibrálással el lehet tüntetni. A lenti kép 1x200s kalibrálás előtt és után, 15% crop.

Ampglow

Szenzor dőlés - egy bosszantó gyártási hiba, amely szintén nem lehet ritka, mert a drágább, újabb testvéreibe már beépítik a dőlés kompenzáló csavarokat a házba. Itt ez hiányzik és sajnos az egyik sarokban van egy kis elhúzás. Mivel csak a bal felső sarokban, (ill. átfordulás után a jobb alsóban) ezért nagyon valószínű, hogy emiatt van. A kép többi része rendben. Én kis szoftveres trükkel korrigáltam a feldolgozás során. A lenti kép is kb. 15% crop a sarokból.

Tilt

Szerencsére ezzel végére értem a negatívumoknak, az ampglowt lényegében ki is lehet húzni, és a szenzor dőléssel is lehet hogy más szerencsésebb lesz, de így is viszonylag egyszerű korrigálni, ha van elég expó átfordulás előtti és utáni állapottal. Én két stack-et készítettem, és kicseréltem a sarokban a csillagokat.

A pozitívumok:

Alacsony zaj -15 fokon. Magasabb hőmérsékleten kicsit riasztó a zaj mérete hosszabb expóknál, de ez normális minden kameránál, viszont -15 fokhoz érve, gyakorlatilag megszűnik, és a zaj szinte teljesen a bias szintjén van. Egyébként a -15 fok a legmelegebb nyári éjszakákon nem igazán akart összejönni, -12-13 környékén megállt a hűlés, de ezt nem írom negatívumként, mert a gyári specifikáció kb. ennyit ígér, csak jó tudni róla. Normál éjszakán gond nélkül, gyorsan hűt, akár tovább is, de nincs rá szükség.

Érzékeny szenzor. A modern Sony chip nagyon jól teszi a dolgát. Itt ugyan nem végeztem összehasonlítást, de pl a  Panasonic GH5S kamerájába is ezt a chipet építették, és ott is kihangsúlyozzák a low light teljesítményt.

További gyári paraméterek: Full Well kapacitás 63700e, ami csak a legkomolyabb kamerákra jellemző. Nagyon jó dinamika magasabb gainen is. Quantum efficiencia kiemelkedő, 75% feletti.

Az M45-öt 120-as gainen lőttem 300 mp-es szubframekkel, amit a gyár a részletezettség és erősítés optimumaként jelöl meg. Az IC5146-ot 200 gainen, amely a lehetséges maximum fele, 200 mp-es expókkal.
A tapasztalatom, hogy ugyan a 120 gain/300s páros tényleg szép részleteket hoz, szerintem mégis simán érdemes átmenni a 200 gain/200s-re, mert rövidebb expókkal is jobban kiexponált képeket kapunk. Persze ezt mindenki maga döntheti el, hogy érdemes e azt a kis dinamikát beáldozni a gyorsaság miatt.

Számomra a konklúzió, hogy aki a dslr világból szeretne váltani, és egy jó ár/érték arányú hűtött, színes kamerát keres, ez az egyik legjobb választás lehet. Én azonban továbbra is meggyőzőbbnek tartom a CCD-m teljesítményét, főleg fényszennyezettebb égen, mint az átlag magyar falusi ég egyértelműen jobb, a keskenysávozásról nem is beszélve, bár nyilván az nem színes kamerákra van kitalálva.

Részletek, technikai adatok a galériában a képek felett.